Esiintyjät

Tällä sivulla esittelemme OPI26:n luennoitsijat sitä mukaa kun sopimuksia solmitaan. Uusia sopimuksia tehdään koko ajan lisää. Seuraa sivujamme, niin saat tietää koko loistavan luennoitsijakaartimme.

Koskimies Elias

Elias Koskimies on kotimaisen viihteen eturivin tekijöitä. Hän toimi kymmenen vuotta Uuden Musiikin Kilpailun show-tuottajana ja tämän lisäksi hän on ollut lukuisten isojen prime-time ohjelmien taustalla käsikirjoittajana ja ohjaajana (Masked Singer Suomi, TTK, Emma Gaala, Idols).

Lähes 35 vuotta kestäneellä uralla hän on suunnitellut myös isoja areena- ja stadionkonsertteja mm. Antti Tuiskulle, Cheekille ja Suvi Teräsniskalle ja kiertänyt Sirkus Finlandia mukana. Elias on työskennellyt myös elokuvien, mainoksien ja musiikkivideoiden parissa.

Parhaillaan vapaaehtoista maanpuolustusta harrastava Elias tekee opintoja niin Helsingin yliopistossa kuin Vaasan avoimessa yliopistossa – omien sanojensa mukaan ”polvet tutisten”.

Tähän tulee myöhemmin tarkempi tieto Elias Koskimiehen luennon ajasta ja paikasta


Lauerma Hannu

Hannu Lauerma, (s. 1961) on lääketieteen tohtori, psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti ja dosentti, jolla on unilääketieteen erityispätevyys. Lauerma on työskennellyt vuodesta 2021 Turun yliopiston työelämäprofessorina, psykiatrisen vankisairaalan asiantuntijaylilääkärinä ja TYKS:n oikeuspsykiatrian ylilääkärinä. Aiemmin hän toimi 25 vuotta psykiatrisen vankisairaalan vastaavana ylilääkärinä ja hoiti erilaisia professuureja joko täysaikaisesti tai sivutoimisesti. Yksityislääkärinä hän on työskennellyt sivutoimisesti vuodesta 1989 ja kohdannut käytännön työssään antisosiaalisia potilaita vuodesta 1982 alkaen. Lauerma on mainittu yhdysvaltalaisessa PubMed-tietokannassa 76 kansainvälisesti indeksoidun tieteellisen tutkimusartikkelin kirjoittajana. Hän on saanut 14 tutkimukseen tai tiedonvälitykseen liittyvää palkintoa tai huomionosoitusta.  Häneltä on ilmestynyt useita tietokirjoja, oppikirjojen lukuja tai kappaleita suomeksi, viroksi ja englanniksi. Hänellä on lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä luottamus- ja asiantuntijatehtäviä.

Tähän tulee myöhemmin tarkempi tieto Hannu Lauerman luennon ajasta ja paikasta


Lehtonen Janne

Janne Lehtonen on entinen merivoimien erikoisjoukkosotilas ja veteraani. Nykyisin hän työskentelee palomiehenä, ensihoitajana ja pelastussukeltajana sekä yrittäjänä hyvinvointi- ja liikunta-alalla sekä turvallisuuden ja riskienhallinnan parissa. Lisäksi hän on televisioalan ja sosiaalisen median ammattilainen, motivaatiopuhuja ja kouluttaja.
Janne on toiminut pääroolissa Erikoisjoukot-televisiosarjan pääkouluttajana sekä taktisen konsultin roolissa useissa televisiosarjoissa ja elokuvissa. Hän on kouluttanut näyttelijöitä aseiden käsittelyssä ja taktisessa toiminnassa.
Erikoisjoukkouransa aikana Janne palveli useissa kansainvälisissä operaatioissa muun muassa Somaliassa ja Afganistanissa. Sotilasuransa jälkeen hän työskenteli yksityisellä turvallisuusalalla contractorina, suojaten valtionpäämiehiä, rahakuljetuksia ja aluksia merirosvouksen vastaisissa operaatioissa.
Ihmisten kouluttaminen ja valmentaminen ovat aina olleet iso osa Jannen työtä niin merivoimien erikoisjoukoissa kuin pelastajana ja yrittäjänä. Jannen intohimona on puhua tiimityöskentelystä ja johtamisesta sekä näihin liittyvistä arvoista, jotka vaikuttavat merkittävästi työyhteisöjen hyvinvointiin ja kulttuuriin. Hän peilaa luennoissaan omia kokemuksiaan kriisijohtamisesta ja tiimityöstä sotatoimialueilla erikoisjoukkojen mukana sekä palo- ja pelastusalalla ja turvallisuusalalla.

Tähän tulee myöhemmin tarkempi tieto Janne Lehtosen luennon ajasta ja paikasta


Maunu Nina

Oululaislähtöinen Nina Maunu on Vuoden 2025 äidinkielen opettaja Espoon Kilonpuiston koulusta. Maunulla on lähes 30 vuoden kokemus äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana ja yli kymmenen vuoden kokemus opettajien täydennyskouluttajana. Yli kahdessa sadassa koulutuksessaan hän on päässyt tapaamaan Suomessa ja ulkomailla eri asteiden opettajia ja kehittämään toiminnallisen kielenoppimisen pedagogiikkaa.

Maunu on innovatiivisesti tuonut kieliopin opiskeluun oppilaiden osallisuuden, liikkumisen, draaman, tarinallisuuden ja visualisoinnin. Hän on pääkirjoittaja teoksessa Toiminnallinen kielenoppiminen (Otava, 2020). Maunun ajatuksista ja koulutuksista voi lukea lisää hänen  kotisivuiltaan www.ninamaunu.com.

Kuva: Frendikuva

Tähän tulee myöhemmin tarkempi tieto Nina Maunun luennon ajasta ja paikasta


Meriläinen Rosa

Rosa Meriläinen on kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka työskentelee Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteerinä.

Kuva: Toni Kitti

 

Tähän tulee myöhemmin tarkempi tieto Rosa Meriläisen luennon ajasta ja paikasta


Merinen Ville

Ville Merinen on nuorten rakastama Terapeuttiville, joka puhuu luonnollisesti ja kannustavasti mielenterveydestä. Ville sai Mieli ry:n Suomen mielenterveyspalkinnon 2022 ja nousi eduskuntaan 2023. Kansanedustajana Ville Merinen on jatkanut mielenterveysasioiden ja nuorten puolustajana. Ville on eduskunnan seuratuimpia ihmisiä sosiaalisessa mediassa ja on uranuurtaja puhuessaan myös kansanedustajana tunteikkaasti toisia syyttelemättä.

Ville on sosiaalisen median vaikuttajana epätyypillisesti alkanut puhumaan myös somen haitoista. Miten some vaikuttaa mielenterveyteen? Miten iso rooli somella on nuorten mielenterveyskriisiin? Miten sosiaalista mediaa tulisi muuttaa, jotta siitä tulisi kestävämpää?

Puhujana Ville Merinen luottaa kontaktiin yleisön kanssa ja räätälöi puheenvuorojen sisällöt kohdeyleisön mukaan. Yksikään esiintyminen ei ole samanlainen.

Tähän tulee myöhemmin tarkempi tieto Ville Merisen luennon ajasta ja paikasta


Moisala Mona

Mona Moisala on aivotutkimuksesta väitellyt psykologian tohtori. Hän on tutkinut muun muassa aivojen ylikuormittumista ja keskittymiskykyä. Mona on laajemmaltikin kiinnostunut siitä, miten aivomme sopeutuvat nyky-ympäristöön, jossa painimme viriketulvan, jatkuvien keskeytysten ja lisääntyneen kiireen tunnun kanssa.

Kuva: Aapo Karhu

Tähän tulee myöhemmin tarkempi tieto Mona Moisalan luennon ajasta ja paikasta


Nuojua Mika

Mika Nuojua esittää OPI26-tapahtumassa huippusuositun näytelmänsä ”L1 Ortotopologian lopulliset alkeet – Aapo Heikkilä”.  Esitys kertoo edesmenneestä pseudotieteilijästä ja ortotopologian dosentista Aapo Heikkilästä, joka vaikutti Oulun yliopistossa. Hän piti luentojaan muutaman kerran vuodessa täysille saleille. Heikkilä käsitteli luennoillaan muun muassa ”sinistä enkeliä para-avaruudessa”, ”tontun pään tilavuuden laskemista” ja ”g-orbitaaleja ja sinisen elektronin symbioosia kierteisgalaksin hypotenuusassa”. Esityksen on ohjannut Markku Pölönen.

Näyttelijä Mika Nuojuan ura teatteritaiteen parissa on alkanut jo 1990-luvun alussa. Hän on toiminut paitsi kiinnitettynä näyttelijänä, myös freelance-ohjaajana sekä viimeiset parikymmentä vuotta freelancenäyttelijänä tehden rooleja televisioon, radioon ja vierailuja eri teattereihin.

Tähän tulee myöhemmin tarkempi tieto Mika Nuojuan esityksen ajasta ja paikasta.


Ohukainen Pauli

Pauli Ohukainen on filosofian tohtori sydänterveyden alalta ja terveysteknologian tutkija. Suurelle yleisölle hän on tullut tutuksi jo 10v ajan pyörittämästään Tervettä skeptisyyttä -brändistä, jonka kautta hän on tuottanut kriittistä ajattelua, filosofiaa ja tieteen popularisointia edistävää sisältöä. Hän on ollut vuosien varrella vieraana monissa podcasteissa ja antanut haastatteluja perinteiseen mediaan. Hän on myös saanut työstään Oulun yliopiston palkinnon, sekä ollut nimettynä kaksi kertaa Suomen Top-100 tärkeimpien lääketieteen vaikuttajien joukkoon.

Tähän tulee myöhemmin tarkempi tieto Pauli Ohukaisen luennon ajasta ja paikasta


Rytisalo Minna

Minna Rytisalo on entinen äidinkielenopettaja, joka on kuulunut maamme arvostetuimpiin ja rakastetuimpiin kirjailijoihin esikoisromaanistaan Lempi (2016) asti. Hän on julkaissut useita menestysteoksia ja saanut mm. Botnia- ja Tulenkantaja-palkinnot. Kaikista hänen romaaneistaan on tehty näyttämösovituksia. Kirjojen käännösoikeuksia on myyty seitsemään maahan.

Tähän tulee myöhemmin tarkempi tieto Minna Rytisalon luennon ajasta ja paikasta


Sauri Pekka

Pekka Sauri on filosofian tohtori, tietokirjailija ja sosiaalisen median vaikuttaja. Hänen uusimmat kirjansa ovat Mielenrauha levottomassa maailmassa (2023) ja Ihmisyyden rajoilla – mitä välillemme jää tekoälyn aikakaudella (yhdessä Johanna Kukan kanssa, 2025).

Tähän tulee myöhemmin tarkempi tieto Pekka Saurin luennon ajasta ja paikasta


Saviniemi Maija

Maija Saviniemi on puolankalaislähtöinen pessimisti, filosofian tohtori ja Oulun yliopistossa työskentelevä suomen kielen yliopistonlehtori. Hän on toiminut aiemmin muun muassa toimittajana, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina, kirjastonjohtajana, kansalaisopiston rehtorina ja sivistysjohtajana. Saviniemi on ollut koko työuransa ajan (lähes) kaikkeen varautuva opettaja ja jo pitkään kantanut pessimististä elämänasennetta, joka sittemmin on jalostunut pessimismipedagogiikaksi.

Esihenkilötyössään 2000-luvulla Saviniemi havahtui pohtimaan valtakunnallista huolta siitä, miten jo nuoret opettajat kuormittuvat työssään ja haluavat vaihtaa alaa. Vuonna 2020 Oulun yliopistossa lanseerattu pessimismipedagogiikka pyrkii vastaamaan tähän huoleen ja tuomaan uutta näkökulmaa siihen, miten opettajan työssä voisi kenties jaksaa paremmin. Saviniemi muistaa kannustaa muita kasin suoritukseen mutta unohtaa sen helposti itse.

Saviniemen luennolla pohditaan pessimismipedagogiikkaa resilienssin ja ratkaisukeskeisyyden näkökulmista. Hän ei kuitenkaan yritä käännyttää ketään pessimismipedagogiksi – eihän se tietenkään onnistuisikaan.

Saviniemi on yksi pessimismipedagogiikkaa käsittelevän kirjan toimittajista ja kirjoittajista. Maija Saviniemen, Merja Maikkolan, Paula Vaskurin ja Milla Kinnusen toimittama teos ”Pessimismi opetuksessa. Vaatimattomia vinkkejä opettajalle” ilmestyi vuonna 2023.

Kuva: Matti Sippola

Tähän tulee myöhemmin tarkempi tieto Maija Saviniemen luennon ajasta ja paikasta


Siklander Signe

Signe Siklander on leikillisestä pedagogiikasta ja leikillisistä oppimisympäristöistä väitellyt kasvatustieteen tohtori sekä teknologiatuetun opettamisen ja oppimisen dosentti. Hän on myös ravitsemisalan opettaja ja uskoo, että keittiö voi olla antoisa leikin, luovuuden ja oppimisen apaja.

Jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien Siklander on tutkinut lasten leikkiä ja aikuisten leikillisyyttä, erityisesti sen merkitystä pedagogisessa asiantuntijuudessa. Hänen tutkimuksensa ovat osoittaneet, että leikillisyys voi rikastuttaa vuorovaikutusta ja lisätä sekä lasten että aikuisten sitoutumista ja hyvinvointia. Siklanderin tutkimuksissa, jotka ovat osa opettajankoulutusten kehittämistä, tarkastellaan myös leikillisyyden sytykkeitä, sitoutumista, yhteisöllisyyttä ja toimijuutta.

Siklanderilla on pitkä ja monipuolinen akateeminen ura. Hänen aiempi tenureprofessorin asemansa keskittyi yhteisölliseen oppimiseen ja nykyinen positio varhaiskasvatukseen. Hän ohjaa enimmäkseen kansainvälisiä väitöstutkimuksia, joissa leikkiä ja leikillistä pedagogiikkaa tarkastellaan globaaleissa konteksteissa.

Signe Siklander tuo OPI-päiville tuoretta tietoa ja uusia näkökulmia leikillisyyden tutkimuksesta. Hänen esityksensä ovat odotettuja ja tarjoavat kuulijoilleen arvokkaita oivalluksia ja käytännön vinkkejä.

Tähän tulee myöhemmin tarkempi tieto Signe Siklanderin luennon ajasta ja paikasta


Sinkkonen Jari

Jari Sinkkonen on lääketieteen tohtori, Turun yliopiston lastenpsykiatrian dosentti sekä lasten- ja nuorisopsykoterapeutti. Hänellä on myös huilunsoiton diplomi Lausannen konservatoriosta vuodelta 1975.

Sinkkonen on tehnyt julkaisuja mm. kuuroudesta, adoptioista ja lastensuojelusta. Hän on kirjoittanut useita oppikirjoja ja yleistajuisia kirjoja lasten kehityksestä ja erikoisesti kiintymyssuhteista. Sinkkonen on saanut muun muassa Valtion tiedonjulkistamispalkinnon, Suomen Unicefin palkinnon, arkkiatri Risto Pelkosen palkinnon ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tiedottajapalkinnon.

Sinkkonen on naimisissa. Hänellä on kolme aikuista lasta ja kaksi lastenlasta.

Tähän tulee myöhemmin tarkempi tieto Jari Sinkkosen luennon ajasta ja paikasta


Valtaoja Esko

Esko Valtaoja on tähtitieteen emeritusprofessori Turun yliopistosta, entinen Tuorlan observatorion johtaja ja taidegallerian apulainen. Hän on arvostettu tieteentekijä ja myös kiitetty tieteellisen tiedon popularisoija. Tämän myötä hän onkin suomalaisten suosikkitutkija: vuosina 2013, 2016 ja 2019 hänet nimettiin merkittävimmäksi elossa olevaksi suomalaiseksi tieteentekijäksi . Valtaoja on saanut mm. Tieto-Finlandian, Valtion tiedonjulkistamispalkinnon, Lauri Jäntin palkinnon, Väinö Voipio -palkinnon, Mensan palkinnon, Sokrates-palkinnon, ja kahdesti Vuoden kristillinen kirja -palkinnon.

Valtaoja on kirjoittanut 14 kirjaa ja yli kolmesataa kolumnia. Hän on yksi suosituimmista ja kiitetyimmistä puhujista. Hän on asiantunteva, aito ja hänen mukaansatempaava otteensa esiintyjänä saa kuulijat mukaansa. Hän puhuu yhteiskunnallisista ilmiöistä ja tulevaisuudesta, tieteestä, taiteesta, kulttuurista ja uskonnosta. Maailma on hämmästyttävä, monimuotoinen ja pitkälti selittämätön, hän sanoo.

Tuloksena hämmästelystä ja pohdinnasta syntyi vuonna 2012 Kaiken käsikirja. Siinä Valtaoja tiivistää kaiken olennaisen maailmasta ja ihmisestä yksiin kansiin. Saman hän yrittää tehdä unohtumattomissa puheenvuoroissaan. Syksyllä 2017 julkaistiin teos Kohti ikuisuutta. Emme edelleenkään tiedä, minne me tai maailmankaikkeus matkaamme, mutta ei ole mitään syytä olla taittamatta taivalta iloisin mielin, sanoo Valtaoja. Näköalaton pessimismi saa kyytiä myös hänen viimeisimmässä kirjassaan ”Tiedonjano”.

Tähän tulee myöhemmin tarkempi tieto Esko Valtaojan luennon ajasta ja paikasta.


Vesala Mika

Mika Vesala on koulutukseltaan luokanopettaja, Hän on työskennellyt opettajana yli 15 vuotta, joista erityisopettajana yli kahdeksan vuotta. Mikan pitämien koulutuksien palautteissa kiitellään hänen käytännönläheistä sekä keskustelevaa tyyliään sekä ymmärrystään eri toimialojen kohtaamiin haastaviin asiakastilanteisiin. Mikan kokemus erityisopettajana on antanut hänelle myös omaa kokemuspohjaa, kuinka omasta jaksamisesta, asenteesta sekä hyvinvoinnista pidetään huolta haastavassa työympäristössä.

Tähän tulee myöhemmin tarkempi tieto Mika Vesalan luennon ajasta ja paikasta